Uw winkelwagen
Er zijn geen items meer in uw wagen

Poffertjes recept
Leer zelf heerlijke, luchtige poffertjes te bakken in traditionele stijl. Perfect om te serveren bij een feestelijk moment of gewoon voor die lekkere zondagmiddag.
Bereidingstijd: circa 45 minuten (incl. rusttijd)
Porties: ± 50–60 poffertjes
Benodigdheden
- Poffertjespan
Garde of mixer
Knijpfles of lepel (om beslag te doseren)
- Kwastje voor boter of roomboter om in te vetten
- Vork, houten prikker of speciale poffertjesvork
Ingrediënten
- 150 g patentbloem
150 g boekweitmeel
2 tl bakpoeder (of 7 g droge gist)
½ tl zout
450 ml melk
2 eieren
25 g boter (gesmolten), plus extra om in te vetten
Poedersuiker & boter om te serveren
(Voor een luchtiger resultaat kun je in plaats van bakpoeder ook gist gebruiken; laat het beslag dan ± 1 uur rijzen.)
Bereidingswijze
- Mengen
Zeef de bloem en het boekweitmeel boven een ruime kom, zodat er geen klontjes in het beslag komen. Voeg het bakpoeder (of de gist, als je die gebruikt) en het zout toe en roer de droge ingrediënten goed door elkaar. Dit zorgt ervoor dat het bakpoeder of de gist gelijkmatig verdeeld wordt en het beslag straks mooi luchtig wordt. - Voeg de natte ingrediënten toe
Klop de eieren in een aparte kom los en meng ze met de melk. Voeg dit mengsel beetje bij beetje toe aan de droge ingrediënten, terwijl je voortdurend roert met een garde of mixer. Zo voorkom je dat er klontjes ontstaan. Wanneer het beslag glad en zonder klontjes is, roer je de gesmolten boter er rustig doorheen. Het beslag moet licht vloeibaar zijn, vergelijkbaar met pannenkoekenbeslag, maar iets dikker. - Rusten (optioneel)
Gebruik je bakpoeder, dan kun je direct beginnen met bakken. Werk je met gist, laat het beslag dan afgedekt op een warme, tochtvrije plek ongeveer 1 uur rijzen. Het volume neemt dan toe en er ontstaan kleine belletjes, die zorgen voor extra luchtige poffertjes. - Verhitten & invetten
Zet de poffertjespan op middelhoog vuur en laat deze goed heet worden. Smelt een klein beetje boter en vet de holletjes van de pan in met een kwastje of keukenpapiertje. Dit voorkomt dat de poffertjes blijven plakken en geeft een mooie goudbruine kleur. - Bakken
Vul de holletjes van de pan voor ongeveer twee derde met beslag. Dit kun je doen met een lepel, maar een spuit- of knijpfles werkt sneller en schoner. Wacht tot de bovenkant van de poffertjes begint te stollen en de onderkant goudbruin is. Draai ze dan met een vork, houten prikker of speciaal poffertjesvorkje voorzichtig om. Bak de andere kant nog kort totdat ook deze goudbruin is. Herhaal dit proces tot al het beslag op is. - Serveren
Schep de warme poffertjes uit de pan en leg ze direct op een schaal of bord. Bestrooi rijkelijk met poedersuiker en leg er een klein klontje roomboter bovenop, dat langzaam smelt over de warme poffertjes. Serveer direct, zodat ze luchtig en warm blijven.
Tips
- Rijzen of niet? Kies je voor gist, dan ontstaat een vollere smaak en luchtiger resultaat, maar bak je rechtstreeks met bakpoeder, dan kun je sneller aan de slag.
- Makkelijk vullen: Gebruik een knijpfles of spuitfles voor nauwkeurig en snel doseren van beslag in de pan.
- Warm houden: Leg afgewerkte poffertjes op een bord in een voorverwarmde oven (± 100 °C) zodat ze warm blijven terwijl je de rest bakt.
- Bewaren: Afgedekt in de koelkast tot ± 2 dagen goed. Opwarmen kan in de oven of magnetron.
Variaties
- Zoet: Meng banaan, vanille extract of fruit door het beslag.
- Hartig: Probeer kaas of kruiden voor een verrassende twist.