Chocolade koekjes recept

Chocolade koekjes zijn een ware klassieker onder de zoete lekkernijen. Ze zijn krokant van buiten, zacht van binnen en gevuld met heerlijke stukjes gesmolten chocolade. Met dit eenvoudige chocolade koekjes recept maakt u ze heel gemakkelijk zelf - perfect voor bij de koffie, als traktatie of gewoon omdat u er zin in heeft. 

 

Zelf chocolade koekjes bakken is bovendien een leuke activiteit voor jong en oud. En het resultaat? Om van te watertanden!

Wat heeft u nodig?

Voor ongeveer 20 koekjes heeft u het volgende nodig: 

 

  • 200 g roomboter (kamertemperatuur)

  • 150 g witte basterdsuiker

  • 100 g kristalsuiker

  • 1 ei

  • 1 theelepel vanille-extract

  • 300 g bloem

  • 1 theelepel bakpoeder

  • Snufje zout

  • 200 g pure of melk chocolade, grof gehakt

 

Keukengerei

  • 2 mengkommen

  • Garde of mixer

  • Spatel

  • Bakpapier

  • Bakplaat

Stap 1: Deeg maken

Begin met het luchtig kloppen van de roomboter, basterdsuiker en kristalsuiker. Dit duurt ongeveer 3 minuten. Voeg daarna het ei en vanille-extract toe en meng tot een glad beslag. 

 

Meng in een aparte kom de bloem, het bakpoeder en het zout. Voeg dit beetje bij beetje toe aan het botermengsel. Roer als laatste de stukjes chocolade erdoor. U heeft nu een stevig koekjesdeeg. 

Stap 2: Vorm en koel de koekjes

Schep met een lepel of ijsschep kleine bolletjes deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat genoeg ruimte tussen de hoopjes, want de koekjes lopen uit tijdens het bakken. 

 

Zet de bakplaat vervolgens 15 tot 20 minuten in de koelkast. Zo behouden de koekjes hun mooie ronde vorm en worden ze extra knapperig.

Stap 3: Chocolade koekjes bakken

Verwarm de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte). Bak de chocolade koekjes 12 tot 15 minuten, tot de randjes goudbruin zijn. De binnenkant mag nog iets zacht zijn - dat maakt ze juist zo lekker chewy. 

 

Laat de koekjes na het bakken afkoelen op de bakplaat. Daarna kunt u ze voorzichtig verplaatsen naar een rooster. 

Variëren? Zeker weten!

Wilt u eens iets anders proberen met dit chocolade koekjes recept? Voeg dan gehakte hazelnoten of pecannoten toe aan het deeg. Ook lekker: gebruik stukjes witte chocolade of voeg een theelepel cacaopoeder toe voor extra chocoladesmaak. 

 

Een snuf kaneel of een beetje sinaasappelrasp geeft de koekjes een verrassend aroma. Chocolade koekjes bakken wordt zo nóg leuker. 

Bewaren en invriezen

Bewaar de koekjes in een luchtdichte trommel. Zo blijven ze zeker een week lekker vers. U kunt ze ook invriezen. Laat ze dan eerst helemaal afkoelen en bewaar ze in een diepvrieszak of bakje. 

 

Even kort opwarmen in de oven of magnetron? Dan smaken ze weer als vers gebakken. 

Meer bakinspiratie

Heeft u genoten van dit chocolade koekjes recept? Bekijk dan zeker onze andere recepten voor nog meer lekkere ideeën. Van taarten tot cupcakes: er is altijd wel iets nieuws te ontdekken. 

 

Deze website maakt gebruik van cookies om uw winkelervaring te verbeteren. Zie onze privacyverklaring voor meer informatie