
Halloween Cupcakes recept
Maak spookachtige, smaakvolle cupcakes met decoraties uit ons assortiment. Deze Halloween uitvoering combineert luchtige vanille cupcakes met botercrème en spook-/pompoen-thema versiering.
Benodigdheden
- Cupcake bakvorm (bijv. 12 holtes)
- Papieren cupcakevormpjes
- Mengkommen
- Mixer (handmixer of keukenmachine)
- Spatel
- Weegschaal
- Zeef
- Spuitzak + spuitmondje (bijv. Wilton 1M of ronde mond)
- Taartrooster
Ingrediënten (voor ± 12 cupcakes)
Voor de cupcakes:
- 125 g bloem
- 1 tl bakpoeder
- Snuf zout
- 100 g kristalsuiker
- 1 ei (maat M)
- 60 ml melk
- 60 ml plantaardige olie (of zachte boter, 60 g)
- 1 tl vanille-extract
Voor de botercrème:
- 125 g ongezouten roomboter (zacht)
- 200 g poedersuiker
- 1 tl vanille-extract
- 1–2 el melk of slagroom (om de consistentie te regelen)
- Optioneel: kleurstof (zwart, oranje, paars)
Decoratie:
- Cupcake Decoratie Halloween Taarttopper Set 12 stuks (vampier, pompoen, heksenhoed, vleermuis)
- Eetbare Print Halloween Cupcakes – 5 cm (voor plakplaatjes op de cupcakes)
- Eventueel extra spookjes of marsepein figuurtjes
Oven en vorm voorbereiden
Verwarm de oven voor op 170 °C (boven- en onderwarmte). Bekleed de cupcakevorm met papieren vormpjes.
Droge ingrediënten mengen
Zeef de bloem, bakpoeder en zout in een kom. Zet apart.
Natte ingrediënten mengen
In een andere kom klop je suiker en ei tot een licht en romig mengsel. Voeg de olie (of gesmolten boter) en vanille-extract toe. Meng vervolgens de melk erdoor zodat je een glad beslag krijgt.
Combineren
Voeg de droge ingrediënten geleidelijk toe aan het natte mengsel. Spatel voorzichtig door tot alles net gemengd is niet teveel mixen, anders verliest het beslag luchtigheid.
Bakken
Vul elk cupcakevormpje voor ongeveer ⅔ met beslag. Bak de cupcakes in het midden van de oven in ca. 18–22 minuten gaar. Test met een satéprikker: hij komt er schoon of met een paar kruimels uit. Laat de cupcakes 5 minuten in de vorm afkoelen, haal ze daarna eruit en laat volledig afkoelen op een rooster.
Botercrème maken
Klop de zachte boter luchtig met de mixer. Voeg geleidelijk de poedersuiker toe en mix tot een glad geheel. Voeg het vanille-extract toe. Voeg indien nodig 1–2 eetlepels melk/slagroom toe om de crème smeerbaar te maken.
Als je kleuren wilt: verdeel de botercrème in porties en kleur met voedselkleurstof (bijv. zwart voor spook, oranje voor pompoen).
Cupcakes decoreren
- Vul een spuitzak met botercrème en spuit mooie toefen op elke cupcake.
Plak (indien gewenst) de Eetbare Print Halloween Cupcakes – 5 cm plakplaatjes boven op de crème.
Steek vervolgens een Halloween cupcake topper in elke cupcake (vampier, pompoen, etc.).
Optioneel: voeg extra details toe met gekleurde crème, fondant of sprinkles.
Tips & variaties
- Smaakvariatie: Voeg bijvoorbeeld ½ tl kaneel of pompoenkruid toe aan het beslag voor een herfstige twist.
- Donkere cupcakes: Vervang 10 g bloem door cacaopoeder voor een chocolade tint.
- Botercrème stevig maken: Zet de crème even 10 minuten in de koelkast om iets steviger te worden voordat je gaat spuiten.
- Vooruit maken: Cupcakes kun je een dag van tevoren bakken. Bewaar ze afgedekt en versier kort voor gebruik.
- Extra Halloween-effect: Werk met zwarte fondant vleermuisjes of suikerglazuur spinnetjes.