
Kerst koekjes recept
Met dit recept maak je eenvoudig heerlijke kerst koekjes die perfect passen bij de feestdagen. Ideaal om samen te bakken, leuk om te versieren en altijd een succes bij visite. Je gebruikt basisingrediënten en werkt de koekjes af met decoraties uit onze webshop voor een feestelijke presentatie.
Benodigdheden
- Mengkommen
Mixer of handmixer
Deegroller
Uitstekers in kerstvormen zoals ster, kerstboom of sneeuwvlok
Bakpapier
Bakplaat
Koelrek
Eventueel: spuitzak en decoratiestiften
Ingrediënten
Voor het deeg
- 250 g bloem
125 g ongezouten roomboter (koud)
125 g kristalsuiker
1 middelgroot ei
1 tl vanille-aroma
Snufje zout
Voor de decoratie
- Royal icing mix of glazuurpoeder
- Fondant in rood, groen of wit
- Suikerparels en kerst sprinkles
- Eetbare stiften
- Kleine fondantfiguurtjes
- Eventueel glanspoeder of eetbare glitter
Voorbereiden
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verwarm de oven voor op 175 °C (boven- en onderwarmte). Zorg dat de boter koud is zodat het deeg stevig blijft.
Kerst koekjes maken
- Meng de bloem, suiker en het snufje zout in een kom.
Snijd de koude boter in kleine blokjes en voeg deze toe aan het bloemmengsel.
Wrijf de boter met je vingers door de bloem totdat er kruimels ontstaan.
Voeg het ei en het vanille-aroma toe en kneed het geheel tot een samenhangend deeg.
Vorm het deeg tot een platte schijf, wikkel het in folie en leg het minimaal 30 minuten in de koelkast.
Bestuif het werkblad licht met bloem en rol het deeg uit tot ca. 5 mm dikte.
Steek vormpjes uit met kerst uitstekers, zoals sterren, kerstbomen, engeltjes of sneeuwvlokken.
Leg de koekjes op de bakplaat en bak ze 10–12 minuten goudbruin.
Laat de koekjes volledig afkoelen op een rooster voordat je gaat decoreren.
Decoreren
Zodra de koekjes zijn afgekoeld, kun je ze versieren. Je kunt gebruikmaken van:
- Royal icing voor strakke lijnen en mooie contouren
Fondant om figuren mee te maken zoals kerstmannen, hulstblaadjes of sneeuwmannen
Sprinkles en parels om structuur en kleur toe te voegen
Eetbare stiften voor kleine details
Decoreren met royal icing
- Meng de royal icing volgens de verpakking tot een stevige maar gladde structuur.
Vul een spuitzak met een fijn spuitmondje.
Trek eerst de contouren van het koekje.
Vul vervolgens de binnenkant op (flooding).
Voeg sprinkles, parels of figuren toe voordat de icing hard wordt.
Decoreren met fondant
- Rol fondant uit en steek dezelfde vorm uit als je koekjes.
Plak de fondant vast met een heel dun laagje glazuur.
Versier met kleine fondantfiguurtjes, suikerparels of eetbare glitter.
Variaties op kerst koekjes
Chocoladekoekjes
Voeg 2 eetlepels cacaopoeder toe aan het deeg. Werk af met witte royal icing voor een contrast.
Kaneelkoekjes
Meng een theelepel kaneel of speculaaskruiden door het deeg voor een warme wintersmaak.
Gevulde kerst koekjes
Steek een kleiner vormpje uit het midden van een deel van de koekjes en vul deze met gekleurde suiker of jam voor een glas-in-lood-effect.
Tips
- Koel het deeg voldoende zodat het niet uitloopt in de oven.
- Houd de koekjes goed in de gaten: hoe dunner het deeg, hoe sneller ze bakken.
- Bewaar versierde koekjes luchtdicht voor een knapperig resultaat.
- Combineer meerdere soorten sprinkles en fondantfiguurtjes voor een speels effect.