
Pepernotentaart recept
Een feestelijke taart voor de Sinterklaastijd: kruidig, smeuïg en afgemaakt met een crunchy topping van pepernoten. Ideaal als centerpiece op je desserttafel of als traktatie.
Benodigdheden
- Springvorm Ø 22 cm (of vergelijkbare vorm)
Mengkommen (2 stuks)
Handmixer of standmixer
Spatel
Zeef
Weegschaal
Satéprikker
Paletmes (optioneel, voor het afwerken)
Taartrooster
Bakpapier
Decoratie-materialen uit de webshop (zie Tips & variaties)
Ingrediënten
Voor de cake:
- 200 g kristalsuiker
100 g lichtbruine basterdsuiker
4 eieren (maat M)
200 ml zonnebloemolie (of milde olijfolie)
250 g bloem
1 tl bakpoeder
½ tl baking-soda
1½ tl speculaaskruiden
1 tl kaneelpoeder
Snufje zout
150 g fijngehakte pepernoten (ongeveer 150 g)
Voor de vulling & topping:
- 250 g roomkaas (op kamertemperatuur)
- 100 g ongezouten roomboter (zacht)
- 150 g poedersuiker
- 1 tl vanille-extract
- 50 g gesmolten pure chocolade (optioneel)
- 100 g hele of halve pepernoten voor decoratie
- Eventueel: eetbare strooisels, glanspoeder of taart-toppers uit de webshop
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 175 °C (boven- en onderwarmte). Vet de springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier.
Cake maken
- Doe de kristalsuiker, de lichtbruine basterdsuiker en de eieren in een grote kom. Klop dit 3-4 minuten op hoge snelheid tot een luchtig mengsel.
- Voeg geleidelijk de zonnebloemolie toe terwijl je doorklopt.
- Zeef in een aparte kom de bloem, bakpoeder, baking-soda, speculaaskruiden, kaneel en zout. Voeg dit in delen toe aan het eier-/oliebeslag en spatel rustig door tot een glad beslag.
- Spatel de fijngehakte pepernoten voorzichtig door het beslag.
- Schep het beslag in de springvorm en strijk de bovenkant glad. Zet in de oven en bak ongeveer 45–55 minuten gaar. Controleer met de satéprikker: deze moet er schoon of met een paar kruimels uitkomen.
- Laat de taart 10 minuten in de vorm afkoelen, haal hem daarna uit de vorm en laat volledig afkoelen op een rooster.
Vulling en afwerking
- Klop de zachte roomboter luchtig. Voeg de roomkaas toe en mix kort tot een glad mengsel.
- Zeef de poedersuiker erbij en voeg het vanille-extract toe. Mix tot een romige, klontvrije crème
- (Optioneel) Verdeel de gesmolten pure chocolade over de afgekoelde taartbodem voor een extra laag smaak. Laat deze iets opstijven in de koelkast.
- Smeer ~⅔ van de roomkaascrème over de taartbodem. Zet eventueel de taart nog even in de koelkast om stevig te worden.
- Smeer de rest van de crème over de bovenkant (en zijkanten, indien gewenst).
- Garneer met de hele of halve pepernoten. Voeg eventueel eetbare strooisels of een glanspoeder toe voor extra feestelijkheid. Je kunt ook een taarttopper kiezen uit de webshop (bijv. een Sinterklaas- oder ’Pepernoten’-topper) om de taart extra in stijl te maken.
Tips & variaties
- Voor een extra crunch: hak wat chocolade-pepernoten of voeg gekarameliseerde noten toe.
- Voor een lactose-vrije versie: gebruik roomkaas op basis van soja of plantaardige margarine in plaats van gewone boter.
- Decoratietip: gebruik de categorie „Eetbare Decoratie – Strooisels” of „Taarttoppers” uit de webshop voor een snelle feestlook.
- Maak de taart een dag van tevoren: de smaken komen dan nog beter tot hun recht.