Pepernotentaart

Pepernoten­taart recept

Een feestelijke taart voor de Sinterklaastijd: kruidig, smeuïg en afgemaakt met een crunchy topping van pepernoten. Ideaal als centerpiece op je desserttafel of als traktatie.

Benodigdheden

  • Springvorm Ø 22 cm (of vergelijkbare vorm)
  • Meng­kommen (2 stuks)

  • Handmixer of standmixer

  • Spatel

  • Zeef

  • Weegschaal

  • Satéprikker

  • Paletmes (optioneel, voor het afwerken)

  • Taartrooster

  • Bakpapier

  • Decoratie-materialen uit de webshop (zie Tips & variaties)

Ingrediënten

Voor de cake:

  • 200 g kristalsuiker
  • 100 g lichtbruine basterdsuiker

  • 4 eieren (maat M)

  • 200 ml zonnebloemolie (of milde olijfolie)

  • 250 g bloem

  • 1 tl bakpoeder

  • ½ tl baking-soda

  • 1½ tl speculaaskruiden

  • 1 tl kaneelpoeder

  • Snufje zout

  • 150 g fijngehakte pepernoten (ongeveer 150 g)

Voor de vulling & topping:

  • 250 g roomkaas (op kamertemperatuur)
  • 100 g ongezouten roomboter (zacht)
  • 150 g poedersuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 50 g gesmolten pure chocolade (optioneel)
  • 100 g hele of halve pepernoten voor decoratie
  • Eventueel: eetbare strooisels, glanspoeder of taart-toppers uit de webshop

    Voorbereiding

    Verwarm de oven voor op 175 °C (boven- en onderwarmte). Vet de springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier.

    Cake maken

    1. Doe de kristalsuiker, de lichtbruine basterdsuiker en de eieren in een grote kom. Klop dit 3-4 minuten op hoge snelheid tot een luchtig mengsel.
    2. Voeg geleidelijk de zonnebloemolie toe terwijl je doorklopt.
    3. Zeef in een aparte kom de bloem, bakpoeder, baking-soda, speculaaskruiden, kaneel en zout. Voeg dit in delen toe aan het eier-/oliebeslag en spatel rustig door tot een glad beslag.
    4. Spatel de fijngehakte pepernoten voorzichtig door het beslag.
    5. Schep het beslag in de springvorm en strijk de bovenkant glad. Zet in de oven en bak ongeveer 45–55 minuten gaar. Controleer met de satéprikker: deze moet er schoon of met een paar kruimels uitkomen.
    6. Laat de taart 10 minuten in de vorm afkoelen, haal hem daarna uit de vorm en laat volledig afkoelen op een rooster.

      Vulling en afwerking

      1. Klop de zachte roomboter luchtig. Voeg de roomkaas toe en mix kort tot een glad mengsel.
      2. Zeef de poedersuiker erbij en voeg het vanille-extract toe. Mix tot een romige, klontvrije crème
      3. (Optioneel) Verdeel de gesmolten pure chocolade over de afgekoelde taartbodem voor een extra laag smaak. Laat deze iets opstijven in de koelkast.
      4. Smeer ~⅔ van de roomkaascrème over de taartbodem. Zet eventueel de taart nog even in de koelkast om stevig te worden.
      5. Smeer de rest van de crème over de bovenkant (en zijkanten, indien gewenst).
      6. Garneer met de hele of halve pepernoten. Voeg eventueel eetbare strooisels of een glanspoeder toe voor extra feestelijkheid. Je kunt ook een taarttopper kiezen uit de webshop (bijv. een Sinterklaas- oder ’Pepernoten’-topper) om de taart extra in stijl te maken.

      Tips & variaties

      • Voor een extra crunch: hak wat chocolade-pepernoten of voeg gekarameliseerde noten toe.
      • Voor een lactose-vrije versie: gebruik roomkaas op basis van soja of plantaardige margarine in plaats van gewone boter.
      • Decoratie­tip: gebruik de categorie „Eetbare Decoratie – Strooisels” of „Taarttoppers” uit de webshop voor een snelle feestlook.
      • Maak de taart een dag van tevoren: de smaken komen dan nog beter tot hun recht.

         

      Deze website maakt gebruik van cookies om uw winkelervaring te verbeteren. Zie onze privacyverklaring voor meer informatie