
Bananenbrood recept
Bananenbrood is het perfecte baksel voor als je rijpe bananen over hebt. Het is luchtig, lichtzoet en heerlijk als tussendoortje of ontbijt. Dit recept is eenvoudig te maken en kan naar smaak worden aangevuld met noten, chocolade of rozijnen. Wij gaan voor een klassiek bananenbrood met een krokant randje walnoot. Laten we aan de slag gaan!
Benodigdheden
- Cakevorm van ±25 cm
Bakpapier
Mengkommen (2 stuks)
Garde of handmixer
Spatel
Weegschaal
Satéprikker
Vork
Zeef
Ingrediënten
Voor het bananenbrood:
- 3 rijpe bananen (middelgroot, goed bruin)
2 eieren (maat M)
100 g lichtbruine basterdsuiker
1 tl vanille-extract
75 ml zonnebloemolie
200 g bloem
1 tl bakpoeder
1 tl baking soda
½ tl kaneel (optioneel)
Snufje zout
50 g gehakte walnoten (optioneel)
Voor de topping (optioneel):
- Halve banaan, in de lengte doorgesneden
- Extra walnoten
Oven en vorm voorbereiden
Verwarm de oven voor op 175 °C (boven- en onderwarmte). Bekleed de cakevorm met bakpapier of vet goed in.
Bananen prakken
Prak de bananen fijn in een kom met een vork tot een smeuïg papje. Hoe rijper de banaan, hoe zoeter het resultaat.
Nat beslag maken
Klop in een grote kom de eieren met de basterdsuiker luchtig. Voeg daarna het vanille-extract en de zonnebloemolie toe en meng goed door. Roer vervolgens de geprakte bananen erdoor.
Droge ingrediënten toevoegen
Zeef de bloem, bakpoeder, baking soda, kaneel en zout boven de kom. Spatel dit rustig door het natte mengsel tot een egaal beslag. Voeg als laatste de gehakte walnoten toe (optioneel).
Beslag in de vorm en garneren
Schenk het beslag in de cakevorm en strijk de bovenkant glad. Leg eventueel een halve banaan bovenop en strooi er wat extra walnoten overheen voor een mooie afwerking.
Bakken
Bak het bananenbrood in 50–60 minuten gaar. Controleer met een satéprikker of hij goed is: komt deze er schoon uit, dan is hij klaar. Laat het brood 10 minuten afkoelen in de vorm. Haal het daarna uit de vorm en laat volledig afkoelen op een rooster.
Aansnijden en bewaren
Snijd het bananenbrood in mooie plakken. Gebruik hiervoor een gekarteld mes voor een nette snede. Je kunt het brood 3–4 dagen bewaren, luchtdicht verpakt op kamertemperatuur. Invriezen kan ook. Per plak verpakt blijft het tot 2 maanden goed.
Variatietips
- Choco-liefhebber? Vervang de walnoten door 50 g pure chocoladedruppels.
Liever glutenvrij? Gebruik een glutenvrije bloemmix en voeg een extra ei toe.
Vegan maken? Vervang de eieren door 2 el gebroken lijnzaad + 6 el water.
Meer bakken?
Op zoek naar nog meer makkelijke en lekkere recepten? Bekijk dan zeker onze andere bakideeën. Van frisse cakes tot smeuïge brownies. Voor elke thuisbakker wat wils. Veel bak plezier!