Sinterklaas cupcakes recept

Vrolijke Sinterklaas cupcakes met kruidige smaken, romige topping en feestelijke decoratie. Perfect om samen te bakken tijdens pakjesavond of als traktatie op school of werk.

Benodigdheden

  • Muffinbakvorm (12 stuks)
  • Papieren cupcakevormpjes

  • Mengkommen

  • Handmixer of standmixer

  • Spatel

  • Zeef

  • Weegschaal

  • Spuitzak met spuitmondje

  • Oven (175 °C)

  • Decoraties uit de webshop (zie Tips & variaties)

Ingrediënten

Voor de cupcakes:

  • 200 g bloem
  • 150 g kristalsuiker

  • 100 g ongezouten roomboter (zacht)

  • 2 eieren (maat M)

  • 120 ml melk

  • 1 tl bakpoeder

  • ½ tl baking-soda

  • 1 tl speculaaskruiden

  • 1 tl kaneel

  • Snufje zout

  • 75 g fijngehakte pepernoten of kruidnoten

Voor de topping:

  • 200 g roomboter (zacht)
  • 200 g poedersuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 2 el melk
  • Eetbare decoratie, strooisels of fondantfiguurtjes uit de webshop

    Voorbereiden

    Verwarm de oven voor op 175 °C (boven- en onderwarmte). Zet de papieren vormpjes in de muffinbakvorm.

    Cupcakes bakken

    1. Klop de boter en suiker in een kom tot een luchtige massa.
    2. Voeg de eieren één voor één toe en mix tot alles goed is opgenomen.
    3. Meng in een andere kom de bloem, bakpoeder, baking-soda, speculaaskruiden, kaneel en zout.
    4. Voeg dit om en om met de melk toe aan het botermengsel. Mix kort tot een glad beslag.
    5. Spatel de fijngehakte pepernoten erdoor.
    6. Verdeel het beslag over de vormpjes (ongeveer ¾ vol).
    7. Bak de cupcakes in 18–20 minuten goudbruin. Controleer met een satéprikker.
    8. Laat ze afkoelen op een rooster.

    Topping maken

    1. Klop de zachte boter luchtig.
    2. Voeg de poedersuiker beetje bij beetje toe.
    3. Voeg het vanille-extract en de melk toe en mix tot een gladde botercrème.
    4. Doe de botercrème in een spuitzak en spuit mooie toeven op de afgekoelde cupcakes.
    5. Decoreer met kruidnoten, mini-chocoladeletters of eetbare strooisels.

    Tips & variaties

    • Gebruik eetbare print uit de webshop voor een echte Sinterklaaslook.
    • Maak het extra feestelijk met mini fondantfiguurtjes zoals mijters, stafjes of pakjes.

    • Wil je chocolade-smaak? Voeg 1 el cacaopoeder toe aan het beslag.

    • Bewaar de cupcakes in een afgesloten doos buiten de koelkast (max. 2 dagen).

    Veel bakplezier en geniet van jouw Sinterklaas cupcakes!

    Deze website maakt gebruik van cookies om uw winkelervaring te verbeteren. Zie onze privacyverklaring voor meer informatie